7 tips voor een ontspannen fotoshoot!

Heb jij binnenkort een fotoshoot? Vet spannend! Het is niet gek dat je zenuwachtig bent voor jouw shoot want wellicht heb je het nog nooit eerder gedaan en weet je niet zo goed hoe het allemaal gaat verlopen. Je wil natuurlijk dat de dag goed verloopt, dat jij er leuk op staat en dat jouw paard (of hond, of kind, of gezin, etc…) er ook nog een beetje normaal bij staat. Ik geef jou 7 tips om ontspannen voor de camera te staan tijdens jouw fotoshoot.

1. Fake it till you make it

‘๐——๐—ผ๐—ฒ ๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฎ๐—น๐˜€๐—ผ๐—ณ ๐—ท๐—ฒ ๐—ต๐—ฒ๐—บ ๐—น๐—ถ๐—ฒ๐—ณ ๐˜ƒ๐—ถ๐—ป๐—ฑ๐˜!’ Iedereen die een shoot met mij heeft gehad, heeft deze zin wel eens gehoord. Door je te richten op jouw paard vergeet je misschien al eventjes dat er ook nog een fotograaf is. En naast te doen alsof je je paard lief vindt (tuurlijk vinden we dat altijd wel, maar vandaag nog even extra!) Doe je ook gewoon alsof je dit al jaren doet. Je weet hoe dit werkt. Mooi rechtop staan, verschillende poses aannemen (ik beloof je: niks is te gek), schouders naar achter. Je doet alsof je zelfverzekerd en ontspannen bent voor de camera en dan gaat het ook al snel een stukje beter!

2. Oefenen, oefenen, oefenen!

Hoe maak je iets minder spannend? Nou, door het al eens eerder gedaan te hebben. Misschien is een hele shoot doen als oefening voor de ‘echte’ shoot een beetje enthousiast maar je kan al wel je paard meenemen naar de fotoshootlocatie, laat hem wennen aan de locatie en neem hem een rondje mee uit wandelen. Oefen met het stilstaan op commando en zorg dat je een paar stappen bij je paard weg kan doen, dit klinkt meer dan logisch maar in praktijk blijken toch best veel paarden hier moeite mee te hebben.

Oefen ook eens zelf in de spiegel! Hoe lach je het leukste, hoe vind je jezelf het mooiste staan? Allemaal dingen die je van tevoren al kan oefenen en dat scheelt weer tijdens jouw fotoshoot!

3. Vergeet de rest van de wereld even

‘Oh wat zullen die mensen op dat bankje daar wel niet denken?’. Joh, lekker boeiend! Probeer de rest van de wereld even links te laten liggen, doe alsof er niemand kijkt! Door alles om je heen even te vergeten en je te focussen op jezelf, jouw paard en de fotograaf merk je dat je jezelf vaak al meer kan ontspannen tijdens jouw fotoshoot.

4. Neem het niet tรฉ serieus

Tuurlijk wil je dat alles zo mooi mogelijk op de foto komt maar vergeet vooral geen plezier te hebben! Helaas ben ik geen geboren komiek maar probeer ik er wel voor te zorgen dat jullie het naar je zin hebben en dat je een mooie spontane lach hebt op de foto’s! Neem het niet te serieus en heb een beetje plezier, het komt wel goed!

5. Houd je agenda vrij

Vaak duurt een fotoshoot 1,5 tot 2 uur maar zorg dat je je agenda vrij houdt! Er is niks vervelender dan een fotoshoot moeten doen onder tijdsdruk want juist dan zal je zien dat er iets mis gaat en dat je in tijdsnood komt, wat vervolgens weer zorgt voor zenuwen! Dat willen we niet want we gingen voor die ontspannen fotoshoot

6. Geef je grenzen aan

Misschien juist ook wel weer een beetje spannend want vaak vinden mensen het niet fijn om hun grenzen duidelijk aan te geven maar doe het toch! Sta jij niet helemaal achter het idee van de fotograaf of had jij een idee maar heb je je bedacht? Zeg dit en geef je grenzen aan! Hierdoor doe je geen dingen waarbij je je niet helemaal lekker voelt en dit helpt natuurlijk weer bij een ontspannen shoot

7. Het is oke!

Als laatste tip wil ik je meegeven dat het helemaal oke is om zenuwachtig te zijn! Ik hoor regelmatig: ‘Ach, wat stom nou! Ik ben helemaal zenuwachtig en het is helemaal nergens voor nodig!’ Je merkt al, die gedachten helpen natuurlijk niet. Je raakt een beetje gefrustreerd omdat je ‘normaal’ wil doen maar dit lukt door de zenuwen eigenlijk niet. Accepteer de situatie! Ik ga zelf minstens 1 keer per jaar op de foto en ik vind het verschrikkelijk, al die zenuwen elke keer weer. Maar door het wel te blijven doen en er een beetje om te lachen maakt het mijn shoots een stuk leuker. Accepteer dat je zenuwachtig bent en geef het zelfs aan de fotograaf aan! Dan kan ook die er rekening mee houden. En misschien is zelfs de fotograaf ook wel een beetje zenuwachtig, want die wil net zo graag als jij dat de resultaten geweldig worden!

Durf jij het na deze tips aan om jouw fotoshoot te boeken รณf wil je nog iets meer informatie? Dan kan ik je doorverwijzen naar deze pagina of je kan me natuurlijk altijd een berichtje sturen!

SHARE THIS POst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *