Ontspannen op pad tijdens jouw fotoshoot

‘NAH! Dit doet ie anders nooit!’ 😂

Iets wat ik hoor tijdens ongeveer elke fotoshoot en waar ik stiekem altijd wel een beetje om moet lachen. 
Bijna elk paard gedraagt zich tijdens een shoot op zijn ‘slechtst’. 

Je doet iets wat (onbewust) best spannend is, je paard kent de situatie niet en snapt dat gekke gedoe misschien ook wel helemaal niet en je voelt je misschien wat bezwaard of onzeker omdat je paard niet helemaal perfect stilstaat, wat hij natuurlijk ook direct weer merkt! En don’t worry: Ik heb maar weinig 
shoots waar het paard als een perfect standbeeld staat 😂. 

Ik help je graag op weg! Ik geef je een paar tips om voorbereid en zonder stress op 
pad te gaan tijdens jouw komende fotoshoot

Oefenen, oefenen, oefenen!

Oefen voorafgaand aan de shoot met jouw paard! Neem hem mee naar de locaties waar je wil gaan shooten en oefen met het stilstaan. Zorg dat je er een klein stukje bij vandaan kan lopen maar ook dat je juist tegen je paard aan kan staan.

Stel je paard gerust en zorg vooral dat het leuk is voor je paard om mee te gaan op pad!

Is jouw paard altijd een beetje druk in vreemde situaties? Longeer hem voorafgaand aan de shoot nog even zodat de overtollige energie er uit is.

Neem meer tijd dan je denkt nodig te hebben

We weten allemaal, paarden kunnen spontaan niet meer de trailer oplopen als je haast hebt dus zorg dus dat je je planning op de dag van de shoot ruim maakt.

Zo hoef je niet te stressen en kan je zelfs alles nog op je gemakje doen als er even iets tegenzit. Zo kom je niet te laat bij de afspraak en loopt niet gelijk je hele planning in de soep voor die dag.

Neem pauzes wanneer nodig

Wordt jouw paard tijdens de shoot toch iets te gefrustreerd, gespannen of gestresst? Geef dit aan! Jij kent jouw paard het beste en dit willen we gewoon voorkomen tijdens zo’n dag!

Plan even een pauze in van 5-10 minuten waarbij jouw paard even tot rust kan komen door wat te grazen of op stal wat te eten. Gaan we daarna weer lekker door!

Ik vind het belangrijk dat de shoot voor iedereen leuk is, dus ook zeker voor jouw paard. Een pauze is echt geen enkel punt!

Neem een helpende hand mee naar de shoot!

Hoe fijn is het als je iemand mee hebt die je goed kent en die even kan helpen met kleine dingetjes. Je paard vasthouden wanneer jij zelf wat gespannen raakt, zorgen dat hij alert raakt zodat hij precíés die kant op kijkt die je graag wil voor de perfecte foto.

Een helpende hand is eigenlijk geen optie maar gewoon noodzakelijk! Regel dus zeker iemand die gezellig mee gaat tijdens jouw shoot.

Als laatste tip wil ik je meegeven dat het helemaal oke is om zenuwachtig te zijn! Ik hoor regelmatig: ‘Ach, wat stom nou! Ik ben helemaal zenuwachtig en het is helemaal nergens voor nodig!’ Je merkt al, die gedachten helpen natuurlijk niet.

Je raakt een beetje gefrustreerd omdat je ‘normaal’ wil doen maar dit lukt door de zenuwen eigenlijk niet. Accepteer de situatie! Ik ga zelf minstens 1 keer per jaar op de foto en ik vind het verschrikkelijk, al die zenuwen elke keer weer. Maar door het wel te blijven doen en er een beetje om te lachen maakt het mijn shoots een stuk leuker. Accepteer dat je zenuwachtig bent en geef het ook aan jouw fotograaf aan! Dan kan ook die er rekening mee houden. En misschien is zelfs de fotograaf ook wel een beetje zenuwachtig, want die wil net zo graag als jij dat de resultaten geweldig worden!

SHARE THIS POst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *