5 fotografietips voor jouw sneeuwfoto’s!

5 fotografietips voor mooiere sneeuwfoto’s

Het gebeurt niet vaak, sneeuw in ons mooie Nederland. En hoe ga je daar nou als paardenfotograaf mee om? Want oefenen, dat kan natuurlijk niet echt als er maar heel af en toe sneeuw ligt!

Ik deel met jou 5 tips voor het maken van de mooiste sneeuwfoto’s! 

Fotografietip 1:   Let goed op je apparatuur

Natuurlijk ga ik er vanuit dat je dit altijd doet voordat je gaat fotograferen, maar met het koude weer kan een batterij heel snel leeg lopen! Het is natuurlijk vreselijk zonde om straks met een lege batterij in de sneeuw te staan. Neem voor de zekerheid extra accu’s mee en bewaar deze dicht tegen je aan, zodat ze warm blijven.

De camera’s van tegenwoordig kunnen gelukkig tegen een stootje, maar alsnog kunnen grote temperatuurverschillen voor problemen zorgen. Laat je apparatuur daarom even acclimatiseren voordat je aan de slag gaat, zodat er een zo klein mogelijk temperatuurverschil ontstaat. Je kan bijvoorbeeld je camera in de kofferbak leggen tijdens de rit naar de fotoshoot toe of houd het een tijdje in de cameratas zodat de apparatuur kan ‘wennen’. Hiermee voorkom je condensvorming!

Ook andersom geldt natuurlijk, wanneer je klaar bent is het niet verstandig om je camera gelijk weer bij de warme kachel te leggen. Laat hem weer langzaam opwarmen zodat er geen condens ontstaat.  

Fotografietip 2:   Pas je witbalans aan

Wanneer je je witbalans op de automatische stand hebt staan, kunnen de resultaten wel eens verrassend worden! Vaak pakt de camera de sneeuw namelijk niet helemaal goed op en slaat de foto blauw uit. Pas je witbalans daarom tijdens het fotograferen in de sneeuw aan naar een warmere kleurtemperatuur. 

Natuurlijk is dit ook een kwestie van smaak. Wil jij laten zien hoe koud het echt buiten was? Dan geven de blauwere tinten de foto’s veel meer die koude look! 

Zelf gebruik ik het liefste de voorinstelling ‘Bewolkt’ tijdens het fotograferen van paarden in de sneeuw! Daarnaast fotografeer ik altijd in RAW, zodat als ik er tóch een beetje naast zit met mijn witbalans, ik het achteraf in de nabewerking nog kan oplossen.

Fotografietip 3:   Wacht niet te lang

Vaak is de sneeuw het mooiste nadat het net gevallen is en op het moment dat er nog niet te veel platgetrapt is. Dat betekent, vroeg uit bed! De combinatie van ochtendlicht en de verse sneeuw is natuurlijk prachtig. Probeer zelf ook niet door jouw foto heen te lopen, want dan heb je straks je eigen sneeuw platgestampt en dat is natuurlijk zonde.

Fotografietip 4:    Gebruik je zonnekap

De kans is best groot dat de zon helemaal niet schijnt tijdens jouw sneeuwfoto’s maar de zonnekap is toch wel heel handig! Om te zorgen dat de sneeuwvlokjes niet op je lens vallen en vlekken maken in het beeld, kan je het beste de zonnekap op je lens zetten. Het gebruik van de zonnekap raad ik trouwens altijd aan, deze kan je lens ook beschermen tegen kleine steentjes, regen of rondvliegende modder.

Fotografietip 5:    Bewerk je foto’s na!

Wil jij nét even dat beetje extra’s aan jouw sneeuwfoto’s geven? Vergeet dan absoluut niet je foto’s na te bewerken. Is de sneeuw nou wel platgetrapt of zit er net die ene lelijke vlek in de ondergrond? Schroom niet om je foto na te bewerken! Fotograferen met sneeuw is iets wat we in Nederland niet vaak doen, dus een beetje valsspelen mag wel toch? 🤪

Je kan als je het leuk vindt ook nog in Photoshop nep sneeuw toevoegen voor een extra winters sfeertje of misschien een toffe lucht toevoegen, zodat je net even een beetje extra krijgt! 

Wil jij beter leren fotograferen? Volg een van mijn workshops of lees meer tips over paardenfotografie!

SHARE THIS POst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *