5 tips voor mooiere blackfoto’s

5 tips voor mooiere blackfoto’s van je paard!

Zelf vind ik blackfoto’s een van de mooiste foto’s die je kan hebben van je paard. Hij springt er helemaal uit, de foto’s zijn tijdloos en kunnen in elk seizoen gemaakt worden. Alleen is het soms wel wat lastig om zo’n foto te maken want in de stralende zon in het weiland, gaat het hem niet worden. Bekijk de 5 tips voor betere blackfoto’s hieronder.

1 – Locatie

Zoals ik eerder al zei; een blackfoto is niet op elke plek te maken. Kies een brede stal- of schuurdeur of een andere donkere plek. Hoe minder licht, hoe beter.

Vervolgens zet je je paard met zijn voeten in de deuropening zodat hij wel in het licht staat en de achtergrond straks mooi wegvalt. Zorg dat de deuropening niet in de volle zon staat, zo maak je het jezelf namelijk heel moeilijk. Probeer een grote deuropening te zoeken die in de schaduw valt zodat je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt.

2 – Lichtbronnen

De kunst van een goede blackfoto maken is dat je maar van 1 kant licht hebt en dat licht komt van buiten. Wanneer er achter het paard een groot raam zit of er nog een deur open staat, krijg je ook licht van achteren wat het moeilijker maakt om in 1 keer een goede foto te maken.

Sluit alle overige deuren dus en hang bijvoorbeeld een paardendeken voor de ramen, zodat de deuropening waar het paard in staat jouw enige lichtpunt is.

3 – Instellingen

Voor een blackfoto is het het handigste als je je camera handmatig instelt, zo kan je de juiste belichting zoeken. Je zorgt dat het paard mooi helder in beeld is en als het goed is, valt dan al een heel stuk van de achtergrond weg.

Stel je de camera niet handmatig in? Dan is het handig om je camera wel op ‘deelmeting’ te zetten, zo houdt je camera rekening met het paard wat op de foto komt en probeert hij niet de zwarte achtergrond ook goed te belichten.

4 – Poseren

Wanneer je wil oefenen is het het makkelijkste om niet het hele paard op de foto te zetten. Wanneer de hoeven er bij op komen, moet je gaan werken met kleurverlopen in de nabewerking. Het handigste is daarom, zeker als je nog oefent, om het paard vanaf de knieën op de foto te zetten of zelfs vanaf de borst. Zo hoef je minder na te bewerken en kan je je meer richten op het maken van de foto zelf.

Zet het paard mooi in het midden van de grote deuropening, want zodra hij met zijn neus buiten jouw zwarte deuropening komt, moet je flink gaan bewerken en waarom zou je dat doen als het niet nodig is?

Zorg dat hij kijkt door middel van geluiden, brokjes of andere gekkigheid waarmee je zijn aandacht trekt.

5 – Finishing touch

De finishing touch zit hem in het nabewerken van de blackfoto. Dit kan je het beste doen in Photoshop of een vergelijkbaar programma. Maak een nieuwe laag aan waarbij je de helderheid op 100% zet, zo raakt het paard super overbelicht maar zie je dat de achtergrond van jouw foto nooit helemaal zwart is. Dit kan je aanpassen door middel van Photoshop.

Maak de delen die niet pikzwart zijn met de Brush-tool extra zwart maar let goed op de details. Een halve neus van een paard lijkt natuurlijk gek maar gebeurt helaas wel veel!

Meer weten?

Bekijk hieronder de YouTube video waar ik vliegensvlug een blackfoto bewerk en bekijk de before & after hieronder ook, zodat je kan zien hoe ik mijn blackfoto’s maak en uiteindelijk bewerk! Kom je er nou toch niet helemaal uit? Je kan altijd contact opnemen om een privé workshop bij mij te volgen

In 2011 ben ik begonnen met het fotograferen van paarden. Door vallen en opstaan heb ik mezelf leren fotograferen en die kennis wil ik graag doorgeven aan jou!

Met 10 jaar ervaring op zak is weet ik precies wat jij nodig hebt om jouw fotoshoots tot een succes te maken. Met een privé workshop paardenfotografie kan je zelf je workshop invullen en aanpassen naar jouw wens! Zie ik je snel?

SHARE THIS POst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *