Paarden in actie

Hoewel veel van mijn foto’s stilstaande paarden betreffen, hou ik me ook regelmatig bezig met paarden in actie fotograferen. Actiefoto’s van paarden kunnen wat lastiger zijn dan stilstaande foto’s maar ik geef je in deze blogpost 5 tips voor betere actiefoto’s!

1 – Hoge sluitertijd

Dit is sowieso iets wat je nodig hebt tijdens het fotograferen van paarden in actie, zodat elk deel van het paard ook echt scherp is en je de foto als het ware bevriest. Afhankelijk van de omstandigheden waarin ik fotografeer (als het in een donkere bak is doe ik mijn sluitertijd iets naar beneden) gebruik ik vaak een sluitertijd tussen de 1/1000 en 1/2000, zo bevries ik de beweging van het paard op beeld en zorg ik dat alles scherp is op de foto. Een lage sluitertijd kan zorgen voor bewegingsonscherpte en dat wil je liever niet (tenzij het de bedoeling is natuurlijk)

2 – Een laag standpunt

Dit geeft het paard een statige uitstraling en maakt jouw actiefoto’s vaak net wat spannender. Ga op je hurken zitten of er zelf bij liggen zodat je het paard mooi van onderen fotografeert, hierdoor lijkt jouw foto iets spectaculairder en krijg je vaak ook een deel van de voorgrond mooi onscherp!

3 – Kies de geschikte lens

Om paarden te fotograferen kan je het beste een lens gebruiken met een brandpuntafstand van minimaal 135 mm om vervorming te voorkomen. Zelf gebruik ik voor actiefoto’s altijd de 70-200 f2.8 lens, zo kan ik het paard dichtbij halen, heb ik geen last van vervorming én zit ik op een veilige afstand. Paarden kunnen gekke bokkensprongen maken en je wil natuurlijk geen ongelukken.

4 – Weet wat je kan verwachten

Paarden in actie fotograferen is lastig maar het is nog lastiger als je eigenlijk niet weet wat ze gaan doen. Fotografeer je een dressuurwedstrijd, een paard aan de longeerlijn of juist een springwedstrijd? Doe van tevoren onderzoek in wat je precies gaat fotograferen en zoek bijvoorbeeld de proef of het parcours wat de paarden moeten lopen op, zo kan je een goede plek uitzoeken in de bak en weet je wat je kan verwachten tijdens het fotograferen.

5 – Burst modus!

Hoewel ik groot voorstander ben van goed je foto timen en precies op het juiste moment klikken, kunnen paarden behoorlijke bokkensprongen maken. Die wil je natuurlijk niet missen! Tijdens het fotograferen van paarden in actie kies ik daardoor vaak voor iets meer foto’s maken, zodat je die ene gekke sprong niet mist! Ik heb zelf vaak dat zodra ze gek beginnen te bokken, ik zo onder de indruk ben dat ik vergeet te klikken. Hierdoor probeer ik dat voor mezelf te voorkomen!

Ik hoop natuurlijk dat je aan de hand van deze tips meer plezier krijgt in het actiefoto’s maken van paarden en dat je nóg mooiere paardenfoto’s kan gaan maken. Heb je toch iets meer hulp nodig? Dan kan ik je natuurlijk altijd helpen door middel van een workshop paardenfotografie

SHARE THIS POst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *