Mijn weg naar fulltime paardenfotograaf

Van hobbyfotograaf naar fulltime paardenfotograaf. Hoe doe je zoiets? Ik kan je vertellen dat het bij mij niet in een paar maanden gefixt was en de grootste reden daarvoor? Ikzelf.

In 2009 begon de ‘ellende’. Ik mocht voor mijn verjaardag kiezen tussen een camera of een trampoline en die keuze was vrij snel gemaakt! Ik pikte stiekem wel de camera van mijn vader eens maar nu kreeg ik mijn eigen, wow! Ik begon met fotograferen met een Sony A200, een fijne camera die het me niet te lastig maakte en waar ik enorm leuk mee uit de voeten kon. Ondertussen was er geen paard of pony meer veilig in het dorp want ze moesten allemaal op de foto! Je zou bijna kunnen zeggen dat ik toen al fulltime paarden fotografeerde, haha!

Een sprongetje naar 2013. Ik zou met mijn verzorgpony Natasja naar een oefencross in de buurt gaan om daar mee te doen. Ik deed wel vaker mee met (oefen)wedstrijden en daar stonden vaak fotografen in de bosjes om de mooiste -en soms minder mooie- foto’s van ons te maken. Ik viel die week hard van Natasja af en besloot om niet mee te doen met de cross maar om wel samen met mijn vader te gaan kijken! Mijn camera moest natuurlijk mee! Ik zette de foto’s die ik had gemaakt naderhand op Facebook en toen gebeurde er iets wat ik even niet had zien aankomen, iemand wilde mijn foto kopen. WOW!

In lichte paniek rende ik naar mijn overbuurvrouw, zij fotografeerde al een tijdje fulltime en ik wist zeker: zij kon mij verder helpen. Heel lief heeft ze mij allerlei sites en tools uitgelegd waarmee ik deze eerste klant kon gaan helpen. Ook begon het te kriebelen, want als één iemand mijn foto wilde kopen waren er vast meer..

De tijd vorderde en ik bleef oefenen met fotoshoots, ging talloze evenementen af waar ik foto’s verkocht voor 3 euro per stuk, maakte mijn Website en Social media kanalen aan en ik vertelde aan mensen die vroegen hoe het met de foto’s ging dat het mijn uit-de-hand-gelopen-hobby was, want fulltime paardenfotograaf; dat kon natuurlijk niet. Stiekem droomde ik er wel van hoor, fulltime dit werk doen maar ik hield mezelf voor dat dat onmogelijk was en dat ik maar beter een ‘echte baan’ kon gaan zoeken. Ik kreeg een baan op kantoor en fotografeerde in de weekenden en avonden, ik werkte op deze manier enorm veel uren en was eigenlijk niet echt gelukkig met hoe het ging.

In 2018 was ik er zó onwijs klaar mee, ik wilde niet meer de hele dag binnen op kantoor zitten en besloot een nieuwe opleiding te beginnen. Het liefst zou ik natuurlijk fulltime paardenfotograaf zijn, maar ik hield nog steeds stug vol dat dit onmogelijk zou zijn. Zelfs toen ik meerdere fotografen de stap zag maken naar fulltime fotograferen, wist ik het zeker: dit is voor mij niet weggelegd.

Misschien kan je je al voorstellen: deze mindset ging mij niet helpen. Ik startte de opleiding en toen kwamen we in een pandemie terecht en eigenlijk is dit het beste wat me ooit is overkomen (bedrijfsmatig gezien). Door het online les volgen thuis had ik ineens veel meer tijd over en kreeg ik meer tijd om te fotograferen. De klanten bleven maar komen en ik kreeg steeds meer shoots! Ik maakte reclame voor shoots en verdikke, ik werd nog geboekt ook! Langzaam maar zeker kwam het besef: Holy shit, dit is wel mogelijk! Fulltime paardenfotograaf zijn is WEL voor mij weggelegd.

De opleiding heb ik nog afgemaakt -voor de vorm- maar toen ik het diploma in handen had heb ik tegen mezelf gezegd: Dit is hoe we het gaan doen en niet anders! Ik word fulltime paardenfotograaf en het gaat me lukken.

Natuurlijk heb ik fouten gemaakt en onnozele dingen gedaan in de afgelopen jaren, liep alles niet soepel maar ik heb al die tijd doorgezet. Ookal geloofde ik zelf niet dat het kon, ergens zat het verlangen om dit werk fulltime te kunnen doen en is het uiteindelijk ook echt gelukt!

Wil jij ook doorgroeien naar professioneel fotograaf?

Ben jij ook toe aan die vervolgstap in jouw bedrijf? Ik kan jou helpen! Door mijn ervaring zowel als hobbyfotograaf en fulltime paardenfotograaf heb ik beide kanten van de wedstrijd gezien en weet ik precies met welke struggles jij zit. Heb jij een coach nodig die jou op sleeptouw neemt en je in alle rust de volgende stap laat zien? Ik ben er voor je! Boek vandaag nog jouw coachingsessie en wie weet schrijf jij dit verhaal binnenkort over jezelf

SHARE THIS POst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *