Specialiseren als fotograaf: Do or don’t?

Specialiseren in een bepaalde tak van fotografie? Of toch je werkveld breed houden? Ik heb er zo’n 7 jaar geleden voor gekozen om me te specialiseren en ik neem je graag mee in mijn idee hierover.

Wanneer je een camera hebt gekocht wil je die vooral uitproberen en alles op de foto zetten. Heel goed! Hierdoor kan je oefenen, leer je je camera kennen en weet je om te gaan met verschillende situaties. Maar als je je geld wil verdienen met fotograferen? Ga je dan nog alles op de foto zetten of ga je je specialiseren?

Bij een Italiaans restaurant bestel je ook geen hutspot

Ik ben zelf groot voorstander van specialiseren! Zoals de kop al zegt, bij een Italiaans restaurant bestel je liever ook geen hutspot. Je weet dat ze goed zijn in pizza’s bakken dus waarom zou je daar je prakkie aan hutspot bestellen? Waarschijnlijk kan de Italiaanse chef het hartstikke lekker bereiden maar je ziet dat de pizza’s wel echt de specialiteit zijn. Zo zie ik het bij fotografen ook. Een klant die een fotograaf zoekt voor de bruiloft, zal minder snel bij een hondenfotograaf gaan kijken.

Liever iemand die dus gespecialiseerd is in 1 ding dan iemand die van alles doet! Je weet namelijk zeker: Deze fotograaf is het beste in dit onderdeel, zoals de Italiaanse chef het beste zijn pizza’s kan bereiden.

Makkelijkere marketing

Door je te specialiseren hoef je ook maar 1 doelgroep aan te spreken. Mensen die een paardenfotograaf zoeken, zien gelijk op jouw website en social media alleen maar paarden en weten zeker: hier moet ik zijn. Jouw ideale klant hoeft niet te zoeken op jouw site en is dus veel makkelijker te bereiken dan wanneer je meerdere doelgroepen wil aanspreken want: als je iedereen aan wilt spreken, spreek je niemand aan.

Niet specialiseren

Een (ook) heel begrijpelijke keuze is wanneer je je niet specialiseert. Het kan natuurlijk heel goed dat jij van meerdere takken van fotografie heel enthousiast wordt en het zou jammer zijn om dat enthousiasme te verliezen, het moet tenslotte ook een beetje leuk blijven! Door de afwisseling is elke fotoshoot anders en blijf je scherp.

Je wordt flexibeler

Door veel af te wisselen in soorten fotografie, blijf je flexibeler en pas je je sneller aan: je weet tenslotte van alles wat! Doordat je flexibel bent kan je ook meer klussen aannemen en zal je klantenkring al snel een stuk groter worden. Waarom kiezen als je zoveel plezier hebt in die verschillende dingen?

Uiteindelijk gaat het er om wat jou gelukkig maakt, als jij je wil specialiseren als fotograaf moet je dat zeker doen maar als jij die behoefte totaal niet voelt, voel je dan ook niet gedwongen omdat ‘de rest’ hier wel voor kiest. Durf af en toe eens uit die comfortzone te stappen en kijk wat het je brengt! Daarbij is het niet zo dat als je één keer een keuze maakt in je bedrijf, je nooit meer terug kan. Je kan altijd de switch nog weer maken.

Weet jij niet goed wat je nou precies wil en waar je met je bedrijf naartoe moet? Ik kan je helpen! Door mij in te schakelen als jouw coach gaan we samen kijken naar jouw fotografiebedrijf en kijken we welke klanten precies bij jou passen. Geen vraag is te gek! Klik hier voor meer informatie

SHARE THIS POst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *